söndag 28 april 2013

Det händer på rasten

På fredagen den 26 april kom fritidspedagogen Olof Jonsson mer känd som @Lekrum på Twitter till Luleå för att tala om rastens betydelse under skoldagen. Många intresserade fritidspedagoger från Luleås F-6 skolor deltog under denna inspirationsföreläsning på Örnässkolan. Den första delen bestod av presentation om tankar och förhållningssätt till varför tydlig rastverksamhet kan förstärka lärandet. I den andra delen  hade Olof en work shop i idrottshallen där han tagit med sig olika typer av lekmaterial som deltagarna fick testa på. Mycket uppskattat och roligt upplägg av hela förmiddagen.

Rasten är en viktig del av skoldagen och eleverna i de yngre åldrarna tillbringar ca 1/4 av skoldagen ute. Då är det viktigt att det sker någon vettig verksamhet. Sedan Olof Jonsson drog i gång sitt utvecklingsarbete på Tenhultsskolan i Jönköping för sex år sedan så har man sett effekter som färre rastkonflikter som måste redas upp på lektionstid och att "ensamma" elever lättare kan att söka sig till verksamhet än att "slå" sig in i kompisgäng. Det om något gör att fler skolor runt om i Sverige mer och mer börjar "rastifiera" sin verksamhet. Vi i Luleå fortsätter nu vårt arbete med att göra rasten till en viktigt del av skoldagen och efter den här dagen känner vi oss stärkta att börja dela med oss av våra egna erfarenheter till varandra.

Info från olika kanaler där du kan se/lyssna/läsa mer om detta:

Titta gärna på filmen  Det händer på rasten från UR där Olof själv beskriver sitt viktiga arbete.

På Facebook finns även en grupp som kallar sig Rastaktivisterna. Gå med där och dela med dig och läs om vad andra runt om i Sverige gör på rasterna

På hemsidan Lekrum finns också mer information om Olofs arbete med att få igång en mer kvalitativ rastverksamhet.1 kommentar:

  1. Ännu en nyttig föreläsning vi/jag missat. Den hade jag behövt vara med på! /Jonna

    SvaraRadera